<<előző oldal

Anahat csakra

„A középső csatornán, a gerincvelőben, a szegycsont mögött helyezkedik el a negyedik, a szív központ (anahatha). Ennek két mellékközpontja van, az egyik a bal, a másik a jobb oldalon. A szív központ középső részét anahathának nevezik, mert a szívdobogás hangja minden ütés nélkül keletkezik. Mindazonáltal van bal oldala és jobb oldala. Ez a központ nagyon fontos, mert egészen tizenkét éves korig ez termeli a szegycsontban az antitesteket, melyek azután az egész testben keringenek és a szegycsont irányítása alatt állnak. Ha az ember megijed, vagy támadásnak van kitéve, a szegycsont pulzálni kezd, és üzeneteket küld az antitesteknek, melyeket szanszkritül „gánáknak" neveznek. Az antitestek veszik fel a harcot a betegséggel, vagy a támadóval. A szív központ közepe az immunrendszerünk központja. Mikor bűnt követünk el az Ősi Anya ellen, vagyis perverz szexuális szokásokat veszünk fel, alkoholhoz, vagy droghoz folyamodunk, szorongunk vagy az elnyomástól való félelem miatt stresszes állapotba, kerülünk, akkor ez a központ veszélybe kerül, legyengül az immunrendszerünk, és így elveszíti erejét, amivel segíthetné a betegség elleni küzdelmet.”

Shri Mataji Nirmala Devi

 

„A szív központ a baloldalon magának a szívnek viseli gondját. Ez az a központ, melyben a mindenható Isten a lélekként visszatükröződik. A lélek az Önmegvalósulás után megvilágosítja a figyelmet. Ebben a központban akadály keletkezik, ha az ember fizikailag vagy mentálisan túlságosan megerőlteti magát, vagy ha erősen iszik. Ilyenkor a szív olyan helyzetbe kerül, hogy bármi szívrohamot idézhet elő. Különösen fiatal korban fordul elő, hogyha valaki túl sokat teniszezik, vagy túlzásba viszi az ehhez hasonló játékokat, súlyos vagy végzetes szívroham áldozatává válhat. Ez kapcsolatban van a máj, a swadisthannak nevezett második központ problémáival. A jövővel túl sokat foglalkozó embereknek száraz a természetük, vagy lobbanékonyak, agresszívek. Ők hajlamosak a szívrohamra, melynek életük további részében is fokozottan ki vannak téve. Az ilyen típusú emberek, vagyis akik durvák, fondorlatosak, ravaszak és gonosz természetűek, mindig ki vannak téve a súlyos szívroham veszélyének.”

Shri Mataji Nirmala Devi

„A bal szív a világi anyánkkal áll kapcsolatban, míg a jobb szív a világi apánkhoz fűződő kapcsolatunkkal van összefüggésben. Ebben a központban akkor jelentkeznek problémák, ha az apa korán meghal, vagy elhagyja fiát, vagy lányát, mikor az még gyermek, vagy pedig rosszul bánik vele kiskorában. Másfelől akkor keletkeznek itt akadályok, ha a fiú vagy a lány nem tiszteli az apját, vagy bűnt követ el az Atya, a mindenható Isten ellen azzal, hogy lop, csal, megtéveszt másokat, hazudik, erőszakot alkalmaz, gyilkol stb. Az ilyen tettek nagy bajt okoznak a jobb szívnek.”

Shri Mataji Nirmala Devi